Suomi100 Anjalassa

 

Miten tulevaisuuden Suomessa välitetään ihmisistä ja ympäröivästä luonnosta? Suuren kysymyksen äärelle kootaan Nuorisokeskus Anjalaan kaksi lasten ja nuorten leiriä pohtimaan suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja vastuuta toisistamme.

Nuorisokeskus Anjala sai keväällä 2016 Kymenlaakson Liitolta Valtioneuvoston kanslian Suomi100-hankerahoitusta. Hankkeen nimi on ”Välittäminen 2017” ja hankkeen tarkoituksena on koota kymenlaaksolaisia nuoria yhteen kesäleireille kesäkuussa 2017. Leirien ja hankkeen tavoitteena on pohtia nuorten kanssa nykypäivän Suomea, miten tähän hyvinvointiyhteiskuntaan on päädytty ja millainen Suomi on tulevaisuudessa. Keskeinen teema leirillä ja hankkeessa on pohtia eettisiä kysymyksiä, kuten kenestä meidän tulisi huolehtia ja kenen vastuulla on lähimmäisistä huolehtiminen. Samalla tutustumme muualta Kymenlaaksosta tuleviin nuoriin ja pohdimme omaa maakuntamme identiteettiä. Lähestymme aihetta lasten ja nuorten näkökulmasta toiminnallisia menetelmiä käyttäen.

”Suomi100”-kesäleirit järjestetään kesäkuussa 2017. Ensimmäinen leiri on 12. - 14.6. ja se on suunnattu 7-11-vuotiaille. Toinen leiri 19. - 21.6. on suunnattu 12-16-vuotiaille. Leireillä on monipuolista ohjelmaa: seikkailua, liikuntaa, ilmaisutaitoa ja muuta mukavaa!

Leirien aikana osallistutaan myös taidetyöpajaan, jossa pohditaan taiteen keinoin leirin teemaa. Osa työpajan tuotoksista pääsee mukaan yhteisötaideteokseen. Taidetyöpajan ja yhteisötaideteoksen suunnittelusta vastaa kuvataiteilija, graafinen suunnittelija Antti Halonen. Kesäleirit, niiden ohjelmat ja taidetyöpajat dokumentoidaan ja niistä koostetaan näyttely.

Molemmille leireille otetaan 40 osallistujaa. Osallistujapaikat jaetaan kuntien kesken niin, että jokaisesta kunnasta pääsee mukaan lapsia ja nuoria. Osallistumismaksu on 45 euroa sisältäen majoituksen, ohjelman ja ruokailut. Leirillä on ohjattua ohjelmaa aamusta illansuuhun, vapaa-aikaa unohtamatta. Nuorisokeskus Anjalan ohjaajat vastaavat leirin kulusta ja leirillä on myös yövalvonta. Leirillä majoitutaan nuorisokeskuksen rivitaloasunnoissa, 3 - 4 hengen huoneissa. Ruokailuja on säänöllisin väliajoin aamupalasta iltapalaan ja erityisruokavaliot ilmoitetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen leireille on alkanut 6.3.2017 ja päättyy toukokuussa. Avaa tästä leirin juliste.

Leirien ideoinnissa ja suunnittelussa ovat mukana Kymenlaakson nuorisovaltuustot tai nuorisotoimet. Nuorisovaltuustojen edustajia kokoontui ideoimaan leiriä 10. – 11.12. Nuorisokeskus Anjalaan. Ideointileirillä oli ohjelmassa luonnollisesti tutustumista, leirien suunnittelua sekä tietoa myös kansainvälisistä nuorisovaihtomahdollisuuksista. Leirillä pohdittiin välittämisen olemusta ja leirin tuotoksena syntyi myös kaksi hienoa videota!