Ankkapurha Art

 

Ankkapurhan kulttuuripuiston Syötävään puutarhaan on kohonnut kesällä 2017 mielenkiintoinen yhteisötaideteos. Puutarhaan rakennettiin pensaslabyrintti, jonne sijoitetaan pronssipatsaita. Taideteos yksityiskohtineen kasvaa, muuntuu ja kehittyy ajan kuluessa. Labyrintti houkuttaa tutustumaan ja leikkimään. Taideteoksen yksityiskohdat, pronssista valetut ihmisryhmät kertovat tarinallaan tärkeitä välittämisen hetkiä. Figuurien seurana on alueelta löydettyjä Kustaan sodan aikaisia tykinkuulia.

Pronssifiguurit syntyivät Nuorisokeskus Anjalan kesäleireillä. Leireille osallistui 48 lasta ja nuorta eripuolilta Kymenlaaksoa. Kesäleirien teemana oli välittäminen ja Suomen 100-vuotinen itsenäisyys. Leirin ohjelmissa tutustuttiin Suomen historiaan ja pohdittiin nykypäivän Suomea sekä mietittiin, millainen Suomi on tulevaisuudessa. Taidetyöpajassa muotoiltiin pohdintojen tuloksena ihmishahmoja kuvataiteilija Antti Halosen johdolla. Osa hahmoista valettiin pronssiin ja sijoitettiin puutarhaan. Kesäleirien lapset ja nuoret osallistuivat myös pensaslabyrintin istutustöihin. Pensaita oli istuttamassa myös paikallisen vastaanottokeskuksen asukkaita kaikille avoimissa puutarhatalkoissa. Yhteisötaideteos julkistettiin 18.8. pidetyssä maakuntajuhlassa. Kuvia taideteoksesta on Anjalan Vala 2017-sivulla.

Yhteisötaideteoksen rakentamiskustannuksiin saatiin avustuksia useasta kohteesta. Taideteosta tukivat Kemijoki Oy, Alli Paasikiven Säätiö, Kymenlaakson rahasto sekä Regina säätiö. Kemijoki Oy omistaa Kymijoessa olevat Anjalan ja Inkeroisten vesivoimalaitokset ja toimii siis Ankkapurhan kulttuurisäätiön naapurina. Alli Paasikiven Säätiö työskentelee perheiden sosiaalisen turvallisuuden lisäämiseksi yhteiskunnassa sekä Suomen kotien aineellisen ja henkisen tason kohottamiseksi. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö jakaa apurahoja erilaisiin hankkeisiin, kuten tutkimus- ja väitöskirjatyöhön sekä kulttuurihankkeille. Kymenlaakson rahasto on Suomen kulttuurirahaston maakuntarahasto. Regina säätiö on paikallinen, Regina koulun perintöä vaaliva ja lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvoinnin eteen toimiva säätiö.