Anjalan kartanon uusi aika on alkamassa

Regina-säätiö ja Ankkapurhan kulttuurisäätiö ovat sopineet Anjalan kartanon vuokrauksesta. Anjalan kartanon kulttuurimatkailun kehittämishanke on käynnistynyt.

 

Anjalan kartanossa on alkamassa kesäkausi. Ankkapurhan kulttuurisäätiö lähtee kesään uusin ajatuksin ja tapahtumin. Sopimus kartanon käytöstä ja sen hoidosta on tehty omistajan, Regina säätiön, kanssa. Regina säätiö toimii lasten ja nuorten hyvinvoinnin tueksi. Yhteistyö Nuorisokeskus Anjalan kanssa tukee hyvin säätiön tarkoitusta.

Anjalan kartanoa ryhdytään maltillisesti kunnostamaan. Kartanon hoito- ja kunnostussuunnitelman teossa kuullaan asiantuntijoita, kuten Museovirastoa ja Senaatti-kiinteistöjä, joilla on kokemusta suojeltujen rakennusten kunnostuksesta. Yhteistyö on aloitettu myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun restauroinnin koulutusohjelman kanssa. Koulutusohjelma on yksi harvoista Suomessa, joka opettaa opiskelijoille rakennusten restaurointia ja kunnostusta. XAMK tulee käyttämään Anjalan kartanoa yhtenä opetuskohteena.

 

Kehittämishanke alkamassa

Kartanon matkailun kehittämiseksi kulttuurisäätiö on aloittanut yleishyödyllisen kehittämishankkeen.

Pohjois-Kymen Kasvu ry:n kautta rahoitettava kaksivuotinen hanke odottelee virallista rahoituspäätöstä ELY-keskukselta. Kehittämishankkeen tavoitteena on testata erilaisia matkailutapahtumia, luoda uusia matkailutuotteita ja vahvistaa Anjalan kartanon yleishyödyllistä ja yhteisöllistä toimintaa. Lisäksi hankkeen tavoitteena on tehdä kartanoon hoito- ja kunnostussuunnitelma. Kaiken toiminnan perustana on alueen kulttuuriperintö.

Tulevana kesänä hankkeen myötävaikutuksella on suunnitelmissa toteuttaa jo erilaisia tapahtumia. Kävijäkyselyllä kartoitetaan ihmisten toiveita ja ideoita siitä, mitä he haluaisivat kokea kartanossa ja sen puistossa. Hanke on jo sopinut yhteistyöstä muutamien alueella toimivien yhdistysten kanssa.

Ensimmäisenä toimenpiteenä Anjalan kartanon uusi aika -hankkeessa testataan, miten lisätty todellisuus toimii Anjalassa. Yhteen kartanon huoneista sisustetaan virtuaalinen huone. Huoneessa kävijä voi omalla puhelimellaan nähdä, miltä kartanon sisustus on mahdollisesti näyttänyt 1800-luvun alkupuolella. Virtuaalihuone otetaan käyttöön kesäkuun vaihteessa ja huone on testattavissa kesän aikana.