Nuorisokeskus Anjalassa uusi käsityönäyttely ja -ohjelma

Suomessa otettiin käsityöt oppiaineeksi ensimmäisenä maailmassa. Vuoden 1866 kansakouluasetuksessa määriteltiin, että erityisesti maalaiskansakouluissa tuli opettaa nais- ja mieskäsitöitä. Aluksi käsitöissä valmistettiin tuotteita kotia varten, kuten pyyheliinoja ja huonekaluja. Opetuksen painopiste oli tulevan aikuisten arjen taitojen opettelussa. Myöhemmin käsitöissä alettiin huomioida myös oppilas itse ja hänen lapsen maailmansa. Aika ja ympäröivä yhteiskunta ovat vaikuttaneet aina myös käsityönopetukseen.

Nuorisokeskus Anjalassa juhlistetaan 150-vuotista koulukäsitöiden taivalta avaamalla koulukäsitöitä esittelevä näyttely ja tuomalla ”vanhanaikaiset” käsityöt myös leirikoulujen ohjelmaan. Käsityönäyttelyn ja leirikouluohjelman on suunnitellut ja toteuttanut ohjaustoiminnan artesaaniopiskelija Paula Eskola KSAO:n Aikuisopistosta.

Nuorisokeskus Anjalassa suunnitellaan vuosittain uusia ohjelmia sekä leirikouluille että aikuisille. Jonkin aikaa on kytenyt haave saada Anjalaan ja Ankkapurhaan liittyvä kädentaito-ohjelma. Harjoitteluun tullut opiskelija Paula Eskola sai ohjelman suunnitteluvastuun harteilleen ja nopeasti muotoutui ajatus vanhan ajan koulukäsitöistä Regina-koulussa. Samalla myös kävi ilmi, että Suomessa vietetään koulukäsitöiden juhlavuotta. Pelkkä kädentaito-ohjelma laajeni vanhoja koulukäsitöitä esitteleväksi näyttelyksi.

Kässää ja hissaa-käsityöpaja tulee leirikoulujen ohjelmistoon vuoden alusta. Myös kiinnostuneet aikuisryhmät pääsevät tilauksesta muistelemaan käsityötuntejaan ja samalla tutustumaan Regina-koulussa olevaan näyttelyyn. Näyttelyssä järjestetään avoimet ovat joulukuussa, Nuorisokeskus Anjalan kolmena joululounas-päivänä; perjantaina 9.12., keskiviikkona 14.12. sekä torstaina 15.12.

Esittelemme vastavalmistunutta käsityönäyttelyä tiedotusvälineiden edustajille maanantaina 3.10. kello 13 – 15 Regina-koulussa, Ankkapurhantie 4, Anjala. Tuolloin on paikalla myös Paula Eskola.

Tervetuloa!