Suomi100-kesäleirien tunnelmia

Nuorisokeskus Anjala sai Kymenlaakson Liitolta Valtioneuvoston kanslian Suomi100-hankerahoitusta ”Välittäminen 2017”-hankkeeseen. Hankkeen tarkoituksena oli koota kymenlaaksolaisia lapsia ja nuoria yhteen kahdelle kesäleirille kesäkuussa 2017. Leirien ja hankkeen tavoitteena on pohtia lasten ja nuorten kanssa nykypäivän Suomea, miten tähän hyvinvointiyhteiskuntaan on päädytty ja millainen Suomi on tulevaisuudessa. Keskeinen teema leirillä ja hankkeessa on pohtia eettisiä kysymyksiä, kuten kenestä meidän tulisi huolehtia ja kenen vastuulla on lähimmäisistä huolehtiminen. Leirien aikana tehtiin myös yhdessä aiheesta yhteisötaideteosta.

Ensimmäinen leireistä oli kesäkuun toisella viikolla, ja toinen leiri alkoi maanantaina 19.6. Leirit saivat suuren suosion ja lapsia ilmoittautui lähes kaikista Kymenlaakson kunnista. Osallistujia leireillä oli yhteensä 48 henkeä. Leirien ohjelmissa tutustuttiin Suomen historiaan, kuten Anjalan liittoon ja sen aikaan saamiin tapahtumiin. Leirillä pohdittiin nykypäivän Suomea sekä mietittiin, millainen Suomi on tulevaisuudessa. Leirin teemaa työstettiin erilaisten ryhmätehtävien, ilmaisutaidon ja taidetyöpajan keinoin. Lisäksi leiriläiset pääsivät istuttamaan pensaita uuteen, halkaisijaltaan 20 metrin pensaslabyrinttiin.

Taidetyöpajan järjestelyistä vastasi kuvanveistäjä, TaM Antti Halonen. Nuoret työstivät vahasta erilaisia ihmis- ja eläinhahmoja, joille he keksivät tarinat siitä, miten hahmot ilmentävät välittämistä satavuotiaassa Suomessa. Osa leiriläisten vahatöistä valetaan pronssiin ja sijoitetaan Ankkapurhan kulttuuripuiston Syötävään puutarhaan rakennettuun pensaslabyrinttiin. Pensaslabyrintti ja pronssipatsaat muodostavat yhdessä kuvanveistäjä Halosen suunnitteleman yhteisötaideteoksen.  Leiriläiset pääsevät osallistumaan myös labyrintin istutustöihin. Taideteos julkistetaan virallisesti Syötävässä puutarhassa 18.8. pidettävässä Maakuntajuhlassa. Juhlassa on luvassa mm. musiikkiesityksiä ja sinne on vapaa pääsy.

Ensimmäisellä Suomi100-leirillä oli leiriläisten mielestä ”uskomattoman hauskaa”. Lapset pitivät erityisesti uusiin kavereihin tutustumisesta, ruoasta, patsasfiguureiden tekemisestä, pensaiden istuttamisesta, ilmaisutaito-ohjelmasta, mahtavista ohjaajista, muista leikeistä ja tehtävistä sekä vapaa-ajasta. Toisen leirin nuoret olivat hyvin samoissa tunnelmissa. Ryhmä suunnitteli muun muassa oman tanssin ja istutti pensaslabyrinttiin yli 70 pensasta! Nuoret olivat vahvasti sitä mieltä, että vastaavanlaisia leirejä tulisi järjestää useammin.