Anjalan kartanon uusi aika - kehittämishanke

Ankkapurhan kulttuurisäätiö sai kesäkuun alussa myönteisen avustuspäätöksen Anjalan kartanon uusi aika -kehittämishankkeen toteuttamiseen. Hankkeen tavoitteena on kehittää Anjalan kartanosta yhteisöllistä kulttuuriperintömatkailukohdetta ja monipuolista tapahtuma-aluetta. Pohjois-Kymen Kasvu ry toimii yleishyödyllisen hankkeen rahoittajana.

Kesäjuhlien ja tapahtumien järjestämisperinnettä voidaan tukea kehittämällä vapaa kokoontumisalue kaikille lähiseudun yhteisöille. Alue on kaikkien vapaasti vierailtavissa. Matkailukohteeseen kaavaillaan ympärivuotista toimintaa ja tapahtumia, painottuen kesäajalle. Matkailukohteen punaisena lankana toimii kulttuuriperintö ja sen esittely uusin, innovatiivisin tavoin.

Kulttuuriperintö on tärkeä osa paikallista elämää ja asukkaiden viihtyvyyden ja paikkaan kiinnittymisen kokemusta. Kulttuuriperintö on myös tärkeä osa kotimaista ja kansainvälistä matkailua. Anjalan kartanossa voidaan tulevaisuudessa kehittää kulttuuriperintöön liittyviä toiminnallisia matkailutuotteita.

Keväällä aloitetun hankkeen aikana on ehditty verkostoitumaan ja toteuttamaan muutamia tapahtumia kesän ja alkusyksyn aikana. Kulttuuripuiston kesä avattiin historiateemaisella Aikamatkalla Anjalassa päivällä, joka sisälsi toiminnallisia esityksiä kulttuuripuiston alueella.

Kesän ajan kartanon ovia pidettiin yleisölle avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Kartanolla pääsi tutustumaan Anjalankosken Taideseuran retrospektiiviseen näyttelyyn ilmaiseksi ja keskiviikkoisin ja lauantaisin oli mahdollista tutustua maksulliseen lisätyn todellisuuden sovellukseen sekä kuulla tarinoita kartanon historiasta.

Elokuulla testasimme kahteen kertaan matkailupalveluna Ankkapurhan kummituskävelyä, jonka tarkoituksena oli kertoa alueesta, sen historiasta ja kuulla tarinoita kummituksista sekä selittämättömistä asioista. Kummitustarinat kiinnostivat suurta määrää yleisöä, sillä paikalle saapui väkeä yli odotusten.

Hankkeen yhtenä tavoitteena on tehdä säännöllisesti kävijäkartoitusta alueella vierailevista matkailijoista. Kävijäkartoitusta toteutettiin kesällä muun muassa Makasiinikahvilassa kyselyn muodossa.

Hankkeen tulevista tapahtumista saa parhaiten tietoa seuraamalla Ankkapurhan kulttuuripuiston sosiaalista mediaa ja Nuorisokeskus Anjalan nettisivuja. Hanke on kaksivuotinen ja se toteutetaan 1.4.2018 – 30.4.2020 välisenä aikana. Hanketta koskevissa asioissa voi olla yhteydessä Noora Mäkirantaan p. 040 358 4507 tai etunimi.sukunimi(a)ankkapurha.fi