Syötävä puutarha

Anjalan kartanolla oli laaja hyötypuutarha. Puutarhaan kuului satoja hedelmäpuita ja marjapensaita sekä kasvihuoneita viiniköynnöksille ja kurkuille. Puutarhatilaa hoitivat ensin kartanon alustalaiset, sitten vuokralaiset sekä muut työntekijät. Maatalousoppilaitoksen rakentaminen 1950-luvulla pienensi puutarhan pinta-alaa ja huonokuntoiseksi päässyt vanha hyötypuutarha hävisi vähitellen maisemasta.

Ankkapurhan kulttuurisäätiön tarkoituksena on alueen kulttuuriperinnön vaaliminen. Säätiö kertoo kartanon puutarhahistoriasta perustamalla uuden puutarhan tuhoutuneen tilalle. Peltona ja kasvimaana toiminut alue on saanut uudet hedelmäpuut ja erilaisia puutarharakennelmia, kuten syreeneistä tehdyn majan. Alueen rakentamisessa olivat mukana Nuorisokeskus Anjalan leirikoululaiset sekä muut leirit sekä esimerkiksi vapaaehtoiset työleiriläiset, paikalliset lapset ja talkoolaiset.

Puutarhan alkusuunnittelun teki TaM Sanna Majander vuonna 2015. Yksityiskohtaisen puutarhasuunnitelman teki puutarha-alan opiskelija Taija Airikka näyttötyönään. Puutarhan perustaminen tehtiin kesällä ja syksyllä 2015 säätiön omalla kustannuksella. Vuonna 2016 puutarhan istutustyöt tehtiin Pohjois-Kymen Kasvu ry:n myöntämän investointiavustuksen turvin.

Syötävä puutarha-hankkeen tavoitteena on palauttaa Anjalan kartanon puutarhalle sen tuhoutuneita piirteitä ja lisätä alueen luonnon monimuotoisuutta. Tavoitteena on vaalia kulttuuriperintöä ja tiedottaa siitä kaikille kävijöille sekä parantaa alueen asukkaiden asuinviihtyvyyttä ja alueen vetovoimaisuutta niin vierailukohteena kuin asuinympäristönäkin. Hankkeen tavoite on lisätä kävijöiden tietoa ja ymmärrystä kulttuuriperinnöstä ja monimuotoisesta ympäristöstä. 

Kesällä 2017 Syötävään puutarhaan rakennettiin yhteisötaideteos yhdessä Nuorisokeskus Anjalan kesäleiriläisten kanssa. Lue taideteoksesta lisää Ankkapurha Art-sivulta!