Nuorisokeskus Anjalan 20-vuotisjuhlan taidenäyttely avautuu Makasiinikahvilassa

Minä olen tässä

Nuorisokeskus Anjala on perustettu vuonna 2000. Juhlavuoden kunniaksi on Makasiinikahvilaan koottu taidenäyttely lasten ja nuorten tekemistä töistä. Lukuvuonna 2019–2020 Nuorisokeskus Anjalassa vierailleilla leirikouluilla sekä Nuotta -valmennuksiin osallistuvilla nuorilla oli mahdollisuus osallistua yhteisötaideprojektiin. Taideprojektin vetäjänä ja näyttelyn kokoajana on toiminut TaM, nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja Milja Järvensivu Nuorisokeskus Anjalasta.

Näyttelyn nimi ”Minä olen tässä” kertoo niistä ajatuksista ja merkityksistä, mitä nuorilla on mielessä täällä meillä käydessään. Nuorisokeskus Anjalassa tärkeätä on se, että jokainen nuori tulee nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään rohkaisevalla tavalla. Projektin kautta nuoret jättävät jonkin pienen konkreettisen jäljen itsestään ja hetkestään nuorisokeskuksella. Näistä jäljistä ja hetkistä, nuorten teoksista, on koottu näyttelykokonaisuus.

Näyttelyteosten materiaalit ja tekniikat ovat erilaisia; mukana on mm. akryylivärit, savityöt, betonityöt ja sanataide. Projekti on elänyt ja kehittynyt vuoden aikana. Nuorten työpajat on toteutettu vierailun tai leirin ohjelmien yhteydessä. Esimerkiksi sanataidetyöpajassa kerättiin sanoja ja viestejä, jotka kuvaavat leirikoulua ja sen merkitystä. Yhteisöllisen taideprojektin näyttely on tekijöidensä näköinen: värikäs, harmaa, iloinen, vakava, vauhdikas, hiljainen, moniulotteinen, pohtiva, suorasukainen.

”Tänä vuonna halusimme antaa tilan ja äänen nuorille.”, sanoo Milja Järvensivu. ”Jokaisen projektiin osallistuvan nuoren panos on ollut tärkeä ja jokaisen kädenjälki on tullut yhdeksi pieneksi osaksi kokonaisuutta ja teoksiin liitetyt sanat sekä ajatukset ovat olennaisia.”

Projektin tekeminen muuttui yhtäkkiä maaliskuussa 2020. Parissa vuorokaudessa kevään leirikoulu- ja retkisesonki oli peruttu. Monet leirikokemukset jäivät kokematta.

”Tämä kevät vaikutti olennaisesti näyttelyyn ja projektin etenemiseen. Kokosimme näyttelyn pääasiassa viime vuoden puolella tehdyistä töistä. Tämän vuoden asiakkaista viimeisinä mukaan projektiin tulivat kesälomansa aloittaneet päiväleiriläiset.”, kertoo Järvensivu.

Nuorisokeskus Anjala on osa valtakunnallisten nuorisokeskusten verkostoa. Toimintaa tukee ja valvoo Opetus- ja kulttuuriministeriö. Nuorisokeskukset ovat voittoa tavoittelemattomia, yleishyödyllisiä yhteisöjä.

Näyttely on avoinna Makasiinikahvilan aukioloaikoina 22.6.-9.8. ma-su 11-20 ja 10.8.-31.8. ma-pe 14-20 ja la-su 11-18.